Sådan undgår du at forelske dig i den forkerte
Det er uden tvivl skønt at være forelsket – men forelsker du dig i den forkerte kan det gøre ret ondt. Selvfølgelig findes der ikke ’rigtige og forkerte mennesker’, men oplever du gang på gang at forelske dig i kærester, som ikke er gode for dig, skal du læse med her.
Når det kommer til forelskelse og kærlighed, findes der ikke en universel ’rigtig’ eller ’forkert’ type – fordi folks præferencer og behov er meget forskellige. Hvad hver enkel person forbinder med ’den rigtige’ og ’den forkerte’ handler blandt andet om vores tilknytningshistorie, værdier og grænser.
Sunde og trygge forhold involverer dog altid gensidig respekt, kommunikation, tillid og følelsesmæssig støtte. Usunde og utrygge forhold kan på den anden side være præget af manipulation, manglende kommunikation, respektløshed og i værste fald fysisk og/eller psykisk vold.
Det handler om dit tilknytningsmønster
Set gennem tilknytningsteoriens linse tilegner vi os gennem barndommen en kærlighedsskabelon for, hvad kærlighed og tilknytning er, og denne skabelon er afgørende for, hvem vi føler os tiltrukket af og forelsker os i.
Der findes fire forskellige tilknytningsformer
Et trygt og tre utrygge. Den trygge tilknytningsform er kærlighedens og selvværdets sunde fundament, mens de tre utrygge tilknytningsformer spænder ben for kærlighedslivet. De tre utrygge tilknytningsformer benævnes: Undvigende, ambivalent/nervøs og desorganiseret.
Det er sådan at alle mennesker indeholder dele af alle fire tilknytningsformer, men typisk vil en enkelt eller to være styrende i kærlighedslivet.
Derfor skal du kende din tilknytningsstil
… og dérfor er vigtigt at du bliver bevidste om din tilknytningsadfærd og mønstre. Det er sådan at det trygge tilknytningsmønster ikke spænder ben for dit kærlighedsliv, men det gør de utrygge.
Prøv at tænke tilbage på din barndom
Har du opnået en grundlæggende forståelse og oplevelse, af hvad sund kærlighed er? Har dine forældre være gode læremestere, når det kommer til at vise hinanden og dig kærlighed? Og har du oplevet at få tilstrækkelig med tryghed, omsorg og stabilitet – til at du følte dig elsket og god nok?
Hvis ikke – har du manglet gode rollemodeller og derfor kan det være svært at vide, hvad en god kæreste og et trygt forhold indeholder.
Vi bliver tiltrukket af det vi kender også selvom det er utrygt
På et ubevidst plan er vi styrede og tiltrukket af ’det miljø og mennesketyper’ vi kender, også selvom det har været utrygt og voldsomt! Jo flere lighedstegn der er mellem din date eller kæreste og forældre og andre tætte relationer – jo mere tryg vil du føle dig. Det gælder desværre uanset om din opvækst har været tryg eller utryg.
Ønsker du at møde og indlede et forhold med den ’rigtige’ kæreste – er det altafgørende at du ved, hvilke trygge og sunde tilknytningstegn du skal lede efter.
Dit tilknytningsmønstre kan ændres
Hvis du gerne vil ændre dine utrygge tilknytningsmønstre, skal du begynde der, hvor utrygheden i sin tid opstod – nemlig i en relation. Derfor kræver det en partner, der ligesom dig, ønsker at blive klogere på sin tilknytningshistorie og arbejde bevidst med, at slippe uhensigtsmæssig adfærd, som skader jeres relation.
Når I bliver bevidste om jeres egen og den andens utrygge mønstre, bliver det nemmere at have medfølelse og støtte hinanden. God kommunikation og forståelse er derfor nøgleordet for et sundt og trygt parforhold.
Løsningen på at tiltrække den ’rigtige’ kæreste
Har du en tendes til at falde for ’den forkerte’, kan du gennem en kombination af terapi, selvrefleksion og personlig vækst – komme til et punkt, hvor du kan tiltrække ’den rigtige’ og sammen kan I skabe et sundt og langvarigt parforhold.
Når det kommer til kærlighed tror de fleste, at det bare handler om at møde ’den rigtige’. I virkeligheden handler det om, ’du selv føler dig rigtig’.
Konkrete råd til at ændre dit utrygge tilknytningsmønster
Det er ikke en let sag at ændre på sit tilknytningsmønster, men det er heldigvis muligt.
1. Selvbevidsthed
Genkend og forstå din tilknytningsstil. Reflekter over dine tidligere forhold og oplevelser. Kig på dig selv fra helikopteren – hvad er det du gentager og gentager?
2. Styrk dit selvværd
Hav medfølelse og omsorg for dig selv. Dyrk et positivt og nærende forhold til dig selv – det kan være med til at opbygge dit selvværd og fundament for tryg tilknytning til andre.
3. Udfordr negative overbevisninger
Identificer og arbejd med eventuelle overbevisninger eller antagelser du må have om dig selv, parforhold og tilknytning. Erstat dem med mere positive og realistiske tanker.
4. Byg sunde relationer
Omgiv dig med støttende og troværdige trygt tilknyttede personer, som kan give dig en sikker base. Engager dig i sund kommunikation, sæt kærlige grænser og arbejd med at opbygge tillid og intimitet.
5. Lær følelsesmæssig regulering
Lær og praktiser emotionelle reguleringsteknikker til at håndtere angst, frygt, eller andre udfordrende følelser, der kan trigges i forholdet.
6. Lær hvordan fortiden styrer dine valg i nutiden
Sæt dig ind i din psykologi (din tilknytningshistorie) og din fysiologi (dvs. hvordan din krop og nervesystem fungerer. Lær hvordan fortidens negative oplevelser ubevidst styrer dine tanker, valg og reaktioner i dag. Begynd en spændende selvudviklingsrejse som skridt for skridt fører dig mod mere tryg tilknytning.
7. Få professionel hjælp og støtte
Gå i terapi og arbejd med en terapeut, som er specialiseret i tilknytning og traumer. Få hjælp med at udforske de grundlæggende årsager til din utrygge tilknytningsstil og få vejledning i, hvordan du udvikler mere og sunde og trygge tilknytningsmønstre. Få healet og sluppet dine traumer gennem nænsom terapi.