Kærlighedsbloggen

Ældre mor og vred datter

Min datter siger, jeg har ødelagt hendes liv og ægteskab

Skrevet af: Lene Bojer

Psykoterapeut & kærlighedsmentor

Kan en brudt relation heales?

En dansk undersøgelse viser at hele 13% af den voksne befolkning har brudt kontakten med én forælder. Min erfaring er at den voksne datter eller søn er gode til at tale om bruddet.

Men hvad med de afviste forældre? Hvordan klarer de den ulykkelige situation?

I denne artikel kan du læse om Kirsten, der har mistet kontakten til sin voksne datter og børnebørn.

Konflikterne eskalere da Kirsten bliver mormor og begynder at blande sig i sin datter og svigersøns opdragelse. Hun kan ikke tåle at høre de voksne skælde børnene ud.

Som afvist forælder, har Kirsten måtte arbejde med at slippe selvbebrejdelse, vrede og ikke mindst sorgen og savnet.

I terapien fik hun mulighed for at se  sig selv og sit moderskab i øjnene, hvilket åbnede op for healing af Kirstens traumatiske barndom. 

Kirsten indså at hun måtte tilgive, både sig selv og sin egen mor, for at få fred i sit hjerte – og bevare håbet om at få genskabt kontakten til datteren.

Nederst i artiklen kan du læse Kirstens egen beskrivelse af terapiforløbet:

Almindelige årsager til, at et voksent barn bryder kontakten til en forælder:

 • uhensigtsmæssige familiemønstre og årelange konflikter
 • reaktion på forældrenes negative bedømmelse af det voksne barn, fx seksualitet, partnervalg, livsstil og bestemte personlighedstræk
 • vrede på forældrene over bestemte handlinger eller – deres handlinger overfor den anden forælder (fx ved skilsmisse eller utroskab)
 • brud med den ene forælder, som følge af krav om 100% loyalitet fra den anden forælder
 • psykisk sygdom og misbrug


En afvist mors fortælling

En ellers hyggelig dag med både datter og børnebørn ender i kaos. Ud af det blå beskylder Kirstens (nyskilte) datter, sin mor for at have ødelagt hendes liv og ægteskab.

Anklagerne er mange og voldsomme. Chokeret og ulykkelig bliver Kirsten smidt ud af datterens hjem. Det er to år siden datteren brød kontakten.

I de to år har Kirsten et utal af gange rakt ud til forsoning, men datteren har lukket af for alt kommunikation. Breve og gaver returneres og sociale medier er blokeret for Kirsten.

Skamfuldt at miste kontakten til sit barn

Når et voksent barn bryder kontakten til én mor eller far, står den afviste forælder i en smertelig og skamfuld – men også ofte tabubelagt situation.

‘Et tæt forhold til vores børn og børnebørn, ’lugter af succes og god opdragelse’ – mens ingen eller minimal kontakt, ’lugter af fiasko og dårligt forældreskab’

Af den årsag kan det være svært, at dele den ulykkelige situation med andre. Af samme grund lever afviste forældre, ofte alene med sorgen, skylden og skammen.

Heldigvis har Kirsten en kærlig mand, som hun har været gift med i snart 30 år. Både manden og nærmeste familie, har støttet Kirsten gennem den svære proces. Ingen tvivl om at Kirstens åbenhed og ærlighed om bruddet, har løsnet på de svære følelser.

Ingen forældre er perfekte

Gennem de 6 mdr. som forløbet varede, lærte jeg Kirsten at kende og kan med hånden på hjertet sige; ”Der er ingen tvivl om at Kirsten, har gjort alt for, at blive en bedre mor, end hendes egen”

Men…  

Der er heller ingen tvivl om at Kirsten ubevidst er kommet til at svigte sin datter. 

Vi forældre har alle ’bagage i rygsækken’, som påvirker vores forældreskab og som vores børn, betaler en pris for – i form af utryghed og svigt.  

Men Kirsten har også været en ekstrem kærlig og omsorgsfuld mor. Hun har gjort sit bedste for at beskytte sin datter mod vrede, ondskab og afvisning. Alt det forfærdelige, som hun selv blev udsat for som barn. 

Og det blev Kirstens største fejl.

Kirstens svære opvækst

Kirsten voksede op med en følelsesmæssig ustabil mor, som var ængstelig, paranoid og barsk – men også lattermild og generøs.

Moren inddrog Kirsten i forældrenes ægteskabelige problemer og undskyldte aldrig når hendes voldsomme vrede gik ud over Kirsten.

Læs om desorganiseret og ambivalent tilknytning.

 • overdriver følelser og behov
 • taler meget om dine følelser og problemer
 • har brug for en anden til at lande stress
 • har høje forventninger til andre og skuffes derfor nemt
 • gør dig ‘lille’ ved at være afhængig af andres hjælp
 • har svært ved at være alene, bliver let rastløs og utålmodig
 • er krævende og svær at stille tilfreds
 

Faren var til gengæld kærlig, mild og tillidsvækkende, men desværre ikke meget hjemme Han var en god far for Kirsten, men en dårlig ægtemand for sin kone – konfliktsky og fraværende.

Læs om tryg og  undvigende tilknytning.

Kirstens frygt for morens vrede

For ikke at trigge morens voldsomme raseriudbrud, lærte Kirsten meget tidligt at være hjælpsom og hensynsfuld (læs: copingstrategi).

Hun blev et indelukket og skræmt barn, som ikke viste negative følelser. Kun når faren var hjemme, følte hun sig tryg.

Hvad copingstrategi? 

Det er instinktive forsvarsreaktioner, som tjener til selvbeskyttelse for, at sikre barnets tilknytning og overlevelse. Det sker helt automatisk – dvs. det er udenfor barnets bevidsthed.

Humor blev Kirstens forsvar

Som teenager havde Kirsten lært at bruge humor, når hun fornemmede en anspændt situation (undvigende)  Som voksen var hun altid smilende, hjælpsom og mild – men bag smilet var hun ængstelig og usikker på sig selv (Ængstelig/ambivalent tilknytning).

Tiltrukket af selvsikre mænd

Som ung forelskede Kirsten sig i  dominerende mænd der fyldte meget og udstrålede selvsikkerhed og overskud. Men bag deres selvsikre facade, gemte der sig humørsyge, manipulation og kontrol (ligesom Kirstens mor).

Vi tiltrækkes af ’det’ vi kender – især utryghed

Hvorfor gør vi det…?

Fordi genkendeligheden i en potentiel kæreste, der minder om mor, far, søskende eller andre betydningsfulde personer, giver en følelse af tryghed.

Ubevidst tiltrækkes vi af en partner, der minder mest om – den forælder, som vi har følt os mest afvist af.

Hvorfor sker det…?

Fordi vi ubevidst håber at vores ’kopi-partner’, vil give os den kærlighed som vi aldrig fik.

Kirstens ulykkelige ægteskab 

Kirsten bliver gift og får en datter. Det viser sig at faren, psykisk ikke kan klare den uro, der er i en lille børnefamilie. Kirstens mand får voldsomme vredesudbrud og taler ikke til Kirsten i flere dage (samme adfærd som Kirstens mor). Da datteren er 3 år, bliver Kirsten skilt.

Fravalgte parforholdet

Efter skilsmissen træffer Kirsten et bevidst valg om, at forblive single så længe datteren bor hjemme. I årene der går helliger hun sig fuldstændigt sit barn.

Kirsten gør alt for at skabe ro og tryghed for sin datter og sig selv. Mor og datter får et meget tæt forhold. Lidt for tæt, finder Kirsten ud af gennem terapiforløbet.

Frygt for at  blive vred

Kun få gange som alene-mor skælder Kirsten datteren ud; ”For jeg fik så dårlig samvittighed når jeg havde været vred”, fortæller Kirsten.

Derfor brød datteren kontakten

I bakspejlet kan jeg godt se at min angst for vrede – forhindrede mig i at sætte sunde grænser for mit barn.

Ordet NEJ, brød jeg mig ikke om. Jeg var ganske enkelt bange for at aktivere min datters vrede. For jeg ville ikke være en ond mor, som min egen var.

Til gengæld var jeg meget bevidst om at være en kærlig, nærværende og omsorgsfuld mor.  

Kirsten fortæller videre…

Det gør fysisk ondt i min krop, når jeg oplever børn være kede af det og græde.

Mange gange har jeg oplevet situationer, hvor min datter og svigersøns vrede er gået ud over mine børnebørn. Det kan jeg simpelthen ikke tåle.

Flashback til barndommen

I situationen bliver jeg fuldstændig overvældet (flashback til min egen mors vrede). Dernæst går der en djævel i mig, det er som om alt min egen indestængte vrede og magtesløshed aktiveres (det gamle traume udløses).

I situationen forsvarer jeg mine børnebørn med næb og klør og det har ført til mange konflikter med min datter og svigersøn.  

 Nogle gange har jeg trukket mig væk fra situationen – men ofte har jeg desværre blandet mig i de voksnes opdragelse.

Jeg fortryder mange ting

I dag kan jeg godt se at min egen traumatiske barndom og angstfyldte forhold til vrede, har været en stor medvirkende årsag til bruddet med min datter.

Terapien har givet mig en forståelse af, hvordan min egen mors destruktive adfærd har styret mit liv. I et forsøg på at skåne min datter, for de svigt jeg selv var udsat for – kom jeg i stedet til at styre og overbeskytte hende. Det var aldrig min hensigt. 

Der er mange ting, som jeg fortryder. Mange ting jeg ville ændre, hvis jeg kunne skrue tiden tilbage.

Det har været hårdt at indrømme, overfor mig selv at jeg som mor ikke har været uden fejl. Jeg håber inderligt at min datter en dag vil tilgive mig. 

Kirstens oplevelse af forløbet

I forløbet med Lene, skrev jeg et brev til min datter, hvor jeg gav hende en uforbeholden undskyldning.

Jeg har været igennem en proces for at tilgive mig selv, og jeg har indset og erkendt, at ingen forælder er fejlfri.

Jeg har oplevet en forløsning af min undertrykte vrede i relationen til min mor og far (han gjorde ikke noget for at stoppe min mor).

Jeg har været igennem et intensivt arbejde med mig selv, for hudløst ærligt at vurdere min egen rolle som mor. Det svære og langvarige arbejde med denne del, blev en mental forløsning.

I et brev til min datter lagde jeg mig fladt ned – uden at undskylde eller bortforklare min adfærd. Det, om noget – var en fantastisk, men også smertefuld rejse ind i mit inderste; en proces, jeg aldrig vil glemme.

De metoder Lene bruger, har været en forsigtig og kærlig pendulering mellem det trygge og det smertefulde – så de til sidst smeltede sammen og gav mig en følelse af indre ro.

Smerten og savnet til min datter er der stadig, men hun er rykket om på bagsædet i bilen, hvor jeg i bakspejlet betragter hende med stor kærlighed – i sikker forvisning om, at hun en dag igen sidder på passagersædet og nyder udsigten sammen med sin familie og mig.

Tak for, at du førte mig hertil 

Kærlig hilsen
Kirsten

Du kan også få min hjælp til at bearbejde dit tilknytningsbrud

Uanset om du er den afviste forælder eller det voksne barn, som har valgt at bryde kontakten – er sandheden af begge parter har det svært.

Det er nemt at bryde kontakten, men ofte gnaver vreden og såretheden i livsglæden og forhindrer dig i at nyde livet i fulde drag. 

I terapien hjælper jeg dig med at se på bruddet – både fra dit eget, men også den andens perspektiv – for en konflikt har altid to sider.

Du er altid velkommen til at kontakte mig til en gratis afklarende samtale.

Kærlig hilsen
Lene

Tryg tilknytning

Hvordan opstår tryg tilknytning?

Barnet føler sig tryg og beskyttet. Oplever tilpas med omsorg og mødes med oprigtig interesse. Mor/og eller fars stabile og vedvarende støtte opfordrer til udvikling af selvstændighed. Barnet føler sig tryg og elsket – udvikler højt selvværd samt selvtillid.

Tryg tilknytning som voksen

Som voksen indgår du i et sundt og nærende parforhold, hvor der både er plads til individualitet og et fælles behov for samhørighed og følelsesmæssig intimitet. Du har en generel positiv livsindstilling, er fleksibel og omstillingsparat. Du accepterer jeres forskelligheder og ser muligheder frem for begrænsninger. Problemer løses uden de helt store dramaer. Du kan udtrykke kærlighed i ord og handlinger. Du kan undskylde dine fejl og modtage en undskyldning fra den anden. Du kan tilgive og hurtig komme videre.

Studier viser at tryg tilknyttede mennesker har en nemmere tilgang til kærlighed, kram, nærvær og mindre tilgang til frygt, tab og separation. De er helt enkelt ikke særlige sensitive overfor negative tegn hos deres partner.  

Den trygge tilknytningsform handler om, at hvile i sig selv. Have en indre ro, tillid og tro på sig selv og verden. Det er naturlig evne til at knytte bånd og indgå i tætte og nærende relationer. Det er menneskets sunde kerne og essens. Det er mennesket i dets reneste, ærligste og smukkeste udgave.

Kendetegn for tryg tilknytning
 • Du er tillidsfuld og har en optimistisk indgangsvinkel
 • Du åben og interesseret i at involvere dig med andre
 • Du deler gerne dine personlige tanker og følelser
 • Du har en indre tro på at livet vil dig godt
 • Du har positive forventninger til andre mennesker
 • Du har gode relationer og et netværk at trække på
 • Du tør vise sårbarhed og bede om hjælp
 • Du kan udtrykke dine behov klart og tydeligt
 • Du har mod på at lære nyt – og mod på at udvikle dig
 • Du har en høj grad af selvværd og selvtillid
 • Du kan mestre modgang på en konstruktiv må
Kendetegn i parforholdet 
 • Du er god til at stoppe en konflikt. Under et skænderi har du ikke behov for at gå i forsvar og skade eller straffe din partner. På den måde forhindrer du at skænderiet eskalerer. 
 • Mentalt fleksible. Du føler dig ikke truet af kritik. Du er villig til at overveje – og, hvis nødvendigt at ændre på dine holdninger og meninger
 • Du spiller ikke skuespil. Du ønsker nærhed og forventer   at din partner ønsker det samme. Så hvorfor spille skuespil?
 • Føler dig komfortabel med nærhed og ubekymret omkring grænser. Du søger intimitet og er ikke bange for at blive ’fanget eller kvalt’ i forholdet. Du er ikke overvældet af frygt for at være svag (som den ambivalente) eller har behov for at trække sdg (som den undvigende.) Du finder det let at nyde nærhed, både fysisk og følelsesmæssigt
 • Du er hurtig til at tilgive og går ud fra at din  partner har gode intentioner og derfor har du nemt ved at tilgive, når/hvis din partner kommer til at såre dig
 • Tilbøjelige til at se sex og intimitet som et hele. 
 • Du har ikke behov for at skabe distance, ved at adskille sex og intimitet – (dvs. enten ved at være følelsesmæssig tæt eller tæt seksuelt. For dig  er sex og intimitet forbundet med varme, lyst og kærlige følelser til din partner
 • Behandler partneren med respekt og forventer det samme
 • Har en naturlig interesse i at forebedre og venligeholde parforholdet 

En af de vigtigste roller i parforholdet er at skabe en tryg base for partneren – det gøres ved at:
 • Vær tilgængelig. Vær sensitiv når din partner er følelsesmæssige ude af den. Tillad din partner at være afhængig af dig, når vedkommende har behov for det. Tjek fra tid til anden og giv omsorg når tingene går galt.
 • Lad være med at løse din partners personlige problemer. Vær tilstede med din støtte og empati. Det vil give din partner en følelse af styrke. Lad din partner gøre sine egne ting, uden at overtage situationen og underminere personens selvtillid omkring egne evner
 • Opmunter din partner. Bak op omkring deres mål, læring og personlig vækst. 

Har du ikke har taget min tilknytningstest endnu, kan du gøre det herunder

Desorganiseret tilknytning

Det uforudsigelige mønster

Den desorganiserede tilknytningsstil er modsat det undvigende og ambivalente mønster – uforudsigeligt. Det vil sige at det har ikke et stabilt reaktionsmønster, som de to andre utrygge mønstre har. Det betyder at jo mere chok/traume en person har på lager, jo mere følelsesmæssig svingende vil man være. 

Mønsteret ingen taler om

Det desorganiserede mønster er mønsteret ‘ingen rigtig taler om’ – fordi det er forbundet med skam og fordi der ikke undervises eller skrives særligt meget om det.  Jeg vil dog vove den påstand, at vi alle har en smule desorganiseret tilknytning i os. Desorganiseret tilknytning handler ikke kun om en hård opvækst – men også om andre traumatiske livsbegivenheder som pludselig indtræffer – og hvor vi ikke har fået hjælp til at  heale traumet og lande nervesystemet. 

Hvordan opstår mønsteret?

Barnet har oplevet mor/og eller fars adfærd være skræmmende . Stemningen i hjemmet har været præget af en truende, uforudsigelig og kaotisk atmosfære. Det ene øjeblik har mor og eller far været rolig og i godt humør, for i næste øjeblik at reagere voldsomt, uden at vise hensyn til barnets følelser og reaktion.

Barnet har været vidne til eller selv oplevet overgreb. Forældre eller andre i familien har fx. udvist krænkende adfærd i form af fysisk eller psykisk ydmygelse. Forælderen kan muligvis selv være traumatiseret på grund af, omsorgssvigt, dødsfald, overgreb, ulykker, psykisk sygdom eller misbrug. Forælderen er derfor selv hjælpeløs og ude af stand til, at opfostre et barn i trygt og kærligt miljø.

Barnet fanges i en umulig situation, hvor det er afhængig  af forældren – som det også er bange for. Tilknytning og kærlighed forbindes med frygt og vigtige relationer opfattes som farlige. Barnet befinder sig i en konstant tilstand af stress og veksler mellem, at søge trøst og løbe væk (kamp og flugt impulser) eller være helt fastlåst og apatisk (frys). Den håbløse og forvirrende situation kan få  barnet til at reagere voldsomt og de voksne kan komme til at stemple, det som et ‘problem barn’ – men i virkeligheden er det de voksne som er problemet. 

En blanding af undvigende og ambivalent 

Nogle desorganiserede voksne læner sig til den undvigende side, og er mere følelsesmæssigt lukkede og uafhængige af andre. Andre læner sig til den ambivalente side og lever med angst, panikanfald og voldsomme følelsesudsving og er meget afhængige af andre. Nogle svinger mellem ængstelige og depressive tilstande. 

Der findes også dem, hvor tilknytningsstilen kun viser sig i specifikke situationer, som fx råben og skrigen, lugte, høje lyde, fx. døre der smækker, glas som tabes på gulvet eller voldelige scener på tv og lign. Disse triggerpunkter forbindes med traumatiske situationer fra fortiden og udløser gammel frygt i nutiden, der viser sig eksempelvis som: hjertebanken, svedeture, rysten, pludselig vrede, angstanfald,  kamp, flugt eller frys tilstande.

Mønsteret i kærlighedslivet

Af de tre utrygge tilknytningsmønstre er det desorganiserede, forbundet med størst følelsesmæssig smerte, frustration og stress. På et instinktivt niveau er livsenergien fastlås til de traumer som skete i barndommen og derfor er du stadigvæk styret af dem. Livet og især kærlighedslivet er præget af utryghed, forvirring og drama.

På et instinktivt niveau er livsenergien fastlåst til de traumer, som skete i barndommen. Dengang og i dag længes du efter tryghed og nærhed, men når kærligheden kommer tæt på, bliver du bange. Angsten viser sig typisk som mistro og manglende tillid eller blind tillid med tendens til naivitet. 

Du kan også have styr på dit liv, uddannelse, karriere, økonomi, osv. – men kærlighedslivet halter bagefter. Du blev tidlig voksen og har i dag et stort behov for kontrol – er typisk over-ansvarlig og kontrollerede – modpolen til forælderen som var uansvarlig og ude af kontrol. Stilhed og ro kan gøre dig anspændt og udløse vrede eller ’ked af det hed.’ Hvis din partner viser sig at være overvejende tryg tilknyttet, kan du komme til at kede dig. Ubevidst kan du komme til at starte et skænderi –  for uden drama eller spænding føles forholdet kedeligt eller ligegyldigt.

Typiske kendetegn
 • Dit humør kan være meget svingende
 • Dine forhold er ofte præget af uoverensstemmelser og dramatik
 • Du kan nemt komme til at overreagere. Bagefter kan du ikke huske, ’hvad du sagde eller gjorde’
 • Du har en tendens til at føle dig som en fejltagelse i forholdet
 • Du kan være meget impulsiv og behovsstyret
 • Din verdensopfattelse er ofte sort-hvid
 • Du mister nemt overblikket og har svært ved ironi og tvetydighed
 • Du har svært ved at sætte grænser – eller svært ved at respektere andres.
 • Du bliver urolig og anspændt, hvis forholdet går godt
 • Du tiltrækkes af drama og ’farlige’ eller uopnåelige typer
 • Du keder dig i et trygt forhold og kommer ubevidst til at skabe drama

Klassiske reaktioner og adfærd
 • Du kan have svært ved at vide, hvornår det er i orden at stole på andre
 • Du kan have svært ved at tyde faresignaler – fordi du som barn lærte at overhøre dem
 • Du kan have svært ved at mærke dine grænser og svært ved at sætte dem
 • Du kan have svært ved at tro på, at dine grænser er i orden
 • Du kan have vedvarende behov for enten at flygte eller kæmpe i et forhold
 • Du kan mangle en følelse af tryghed i forholdet
 • Din partner kan frygte dine pludselige humørskift af fx. raseri eller panik anfald
 • Din partner kan føle sig skubbet væk på grund af din manglende evne til at være til stede i nuet 
 • Dit forhold kan være præget af forfølger-offer dynamikker, overhund-underhund, magtafmagt

Har du ikke har taget min tilknytningstest endnu, kan du gøre det herunder

Undvigende tilknytning

Hvordan opstår tilknytningsformen? 

Barnet har oplevet tidlig og vedvarende afvisning og ignorering,. Mor/og eller far har været følelsesmæssig lukket og udvist fjendtlighed og vrede blikke. Det er derfor blevet mere sikkert, at tage afstand fra, end at være i kontakt. Det kan være, at mor/ og eller far var ukærlige, fordi de ikke selv havde oplevet nærvær og kærlighed. Måske mor blev gravid uden at ønske det, og havde derfor svært ved at knytte sig følelsesmæssigt til barnet, eller mor fik måske en fødselsdepression. Mor/og eller far har måske været præget af træthed, stress, sygdom, eller konflikter mellem forældrene og/eller andre søskende. Kort sagt barnet har været meget overladt til sig selv og fået en følelse af, at være til besvær og betydningsløs.

Forældrene gav barnet, hvad det havde brug for i form af, mad, materielle ting – og udviste stor interesse når det gjaldt præstation i fx sport og skolegang. Men der manglede følelsesmæssig og fysisk nærvær (kram, knus, og hud mod hud kontakt) – til at give barnet en følelse af varme, glæde og være ønsket. Måske forældrene gav af pligt i stedet for af oprigtig interesse og kærlighed. Resultatet blev, at barnet følte sig ensomt og til besvær. Modvægten til den manglende interesse  / afvisninger fra mor/og eller far er at blive selvkørende og uafhængig af andre – og fokus bliver at dække egne behov. Forventningen til andre mennesker er derfor lave. 

Parforholdet 

Det er meget vigtigt for dig at bevare din frihed og din uafhængighed. Du foretrækker at klare dig selv frem for at involvere andre i dine behov. Selvom du gerne vil være tæt på andre, føler du dig utilpas med for megen nærhed og du har en tendens til at holde din partner på afstand og svært ved at åbne op for dine tanker og følelser. Ofte klager din partner over at du er følelsesmæssigt fjern. Når du er i et forhold er du opmærksom på om din parter vil kontrollere dig. For ingen skal styre eller bestemme over dig. Du er din egen og kører dit eget løb. Store følelser er ikke din kop te og derfor kan du komme til at nedgøre din partner, hvis han/hun viser svære følelser – for dig er svære følelser et tegn på svaghed.

Tegn på undvigende tilknytning
 • Du trives bedst alene, går dine egne veje
 • Du nedtoner (ubevidst) betydningen af forhold til andre
 • Du ”kører dit eget løb”
 • Du har nemt ved at få ro på og ”lande” dig selv. Men svært ved at lade en anden hjælpe dig med det
 • Du er ”oppe i hovedet” og kan have svært ved at mærke kroppen
 • Du tænker kærlighed fremfor at føle den
 • Du har svært ved at opleve og udtrykke følelser og behov – undertrykker eller udsætter dem hellere!
 • Du kan overbevise dig selv om, at du har det bedst alene – at du ikke har brug for andre
 • Du kan opgive mennesker og i stedet relatere til dyr, naturen, spiritualitet
 • Du kan føle dig som en fremmed. Føle dig forkert i forhold til andre, som om du ikke hører til på denne jord
 • Du kan eventuelt have mange venner og være engageret, men på et overfladisk plan
Udfordringer i parforholdet
 • Du kan være utilgængelig i en eller anden udstrækning og trække dig. Det kan være mentalt, følelsesmæssigt eller fysisk. Din partner vil opleve det, som at der er en afstand mellem jer
 • Du undertrykker dine behov – så din partner får ikke klar besked om, hvad du ønsker eller ikke ønsker
 • Du har ikke nødvendigvis megen indlevelse, den kan mangle helt
 • Du tager kraftig afstand (ubevidst) fra din partners følelsesmæssige udtryk. Du trækker dig eksempelvis, hvis din partner græder eller er vred
 • Du kan finde på at tale nedsættende om følelsesmæssige reaktioner
 • Du stiller ikke (helt) op eller er (helt) nærværende i forholdet
 • Du kan have problemer med kontakten, eksempelvis øjenkontakt eller fysisk berøring
 • Du kan have svært ved at snakke om forholdet og følelserne.
 • Du takler tingene intellektuelt og/eller praktisk  
 • Du har svært ved at udtrykke dine kærlige følelser i ord . Dit kærlighedsssprog er typisk gaver eller tjenester. 
 

Har du ikke har taget min tilknytningstest endnu, kan du gøre det herunde

Ambivalent tilknytning

Bange for nærvær - men længes samtidig efter det. Læs mere her i Kærlighedsbrevkassen
Vigtig info om mønstrene

Vi har dele af alle fire tilknytningsformer – men i varierende grader. Det betyder at ingen har en 100 % tryg tilknytningsform. I følelsesmæssige situationer er vi typisk styret af et til to af tilknytningsmønstrene. Vi er påvirkelige af den andens mønstre. Den ambivalente trigges af den undvigende og vice versa. Yderligere kan mønstrene skifte fra øjeblik til øjeblik. 

Hvordan opstår tilknytningsmønsteret? 

Mor/og eller fars kærlighed og nærvær har været der, for så pludselig at forsvinde. Så kom den måske igen, for atter at forsvinde – uden barnet kunne regne ud, hvornår kærligheden var til rådighed. Derfor blev barnet (over)optaget af at regne ud, hvordan det kunne få kontakt – fordi det jo lykkes ind i mellem. Barnet tror derfor, det har noget med barnet selv at gøre (jeg er forkert).

Fokus bliver at fastholde kontakt, ved at gøre sig lille og hjælpeløs – fx. ved at være; klæbende, krævende og klynkende. Adfærd som sikrer barnet mod at blive forladt. Der opstår en indre overbevisning om at ‘Jeg kan ikke klare mig uden dig’ – samt en tendens til at tilfredsstille andres behov fremfor egne (for at undgå at blive forladt). 

Mønsteret i kærlighedslivet

Du elsker at være meget tæt på din partner og har et stort behov for intimitet. Du frygter ofte at din kæreste ikke ønsker at være ligeså tæt, som du gerne vil være. Dit parforhold optager en stor del af din følelsesmæssige energi. Du har en tendens til at være meget følsom overfor små udsving i din partners humør og handlinger. Dine sanser er meget skarpe, men du har en tendens til at overreagere og mistolke din partners signaler og handlinger. Du oplever mange negative følelser i forholdet og mister nemt dig selv. Som resultat har du en tendens til at reagere uhensigtsmæssigt og sige ting du senere fortryder. Hvis din partner giver dig en masse sikkerhed, kan du slippe din forladthedsangst og slappe af i forholdet. 

Kendetegn ængstelig/ambivalent
 • Du har vedvarende angst, frustration eller fortvivlelse i kærlighedsforhold
 • Du har svært ved at få ro på og ”lande” dig selv, 
 • Du mangler opmærksomhed på dine egne behov
 • Du er usikker på, om du kan få dine behov opfyldt – eller om det overhovedet er i orden at have behov 
 • Du kan (ubevidst) frygte at opfyldelse af dine behov vil medføre nederlag – tror at den anden vil skubbe dig væk, hvis du udtrykker dine behov 
 • Du overdriver (ubevidst) følelser og behov! Fordi du dybest set ikke tror på, at du kan få dine behov opfyldt
 • Du nøjes med det, der er til rådighed – i stedet for at bede om det, du virkelig har brug for
 • Du er ivrig efter at behage andre – også selvom det kan skade dig selv
 • Du giver ofte for at få – og tager derefter afstand fra den anden, hvis han/hun ikke giver lige så meget tilbage
 • Du kan have besættende tanker om din partner. Eller om, hvad andre tænker om dig
 • Du oversvømmes let af fortidens følelser –. Filteret mellem fortidens følelser og nutid er spinkelt
 • Du har høje forventninger til andre – nærmende sig det perfektionistiske
 • Hvis den anden er tilgængelig, mister du nemt interessen. Vender dig efter noget nyt du ikke kan få
 • Du forveksler (ubevidst) længsel med kærlighed. Tror du elsker, hvis du savner
 • Du kan føle dig ikke god nok, at du ikke fortjener at få, eller at du ikke er værd at elske
 • Du kan have lavt selvværd, depression og opleve tomhed
 • Du kan have afbrydelse af familierelationer
 • Du har ofte korte(re) forhold – eventuelt også korte venskaber
Klassiske benspænd i parforholdet
 • Du har tendens til (store) følelsesmæssige udbrud og bliver let oversvømmet af følelser.. Du tror det alt sammen handler om din partner og ved ikke, at dine reaktioner (frygt for at blive forladt) i høj grad stammer fra din fortid
 • Du har let ved at brokke dig og bebrejde din partner for alt muligt… men du gør det ofte indirekte og martyr-agtig, siger fx: ”Du vil meget hellere være sammen med de andre”, ”Dit arbejde er vigtigere end mig”. 
 • Du mangler at tage ansvaret fuldt ud for dig selv og bliver derfor let utilfreds og skubber, ansvaret/skylden over på partneren. En offerrolle, der typisk er ubevidst. Du tænker: ”Hvis bare han/hun ville … så ville vi/jeg være lykkelige”
 • Dn kritik og utilfredshed skubber ofte din partner væk – og derved skaber du dit eget værste mareridt!
 • Når din partner bliver helt tilgængelig og elsker dig – kan du finde på at vende dynamikken og selv blive utilgængelig og sabotere den kærlige kontakt
 • Du giver ofte for at sikre dig mod afvisning og det kan gøre din partner vred uden, at forstå hvorfor. Han/hun kan stå med en følelse af, at der er en ‘pris’ for det, som du giver – hvilket der også nemt kan være!
 • Din partner kan opleve, at hans/hendes kærlighed bliver afvist eller preller af på dig,. Det er som om du slet ikke kan få øje på den, eller tage den ind. Det er som du ikke tør stole på at du er elsket. Din ubevidste overbevisning er: ”Du siger at du elsker mig i dag – men elsker du mig i morgen? Kan jeg stole på at du virkelig vil mig?

Har du ikke har taget min tilknytningstest endnu, kan du gøre det herunder