Kærlighedsbloggen

pexels-photo-325876

Skænderiet der ikke handlede om gamle skjorter

Skrevet af: Lene Bojer

Psykoterapeut & kærlighedsmentor

Hvorfor skændes om gamle skjorter? 

Igennem længere tid havde min mand, og jeg et tilbagevendende skænderi om hans gamle skjorter.
Det var altid mig, der startede skænderiet!

Mønstret var altid det samme

Vi sidder og hygger. Samtalen kommer ind på ’det ømtålelige emne’. Jeg synes han skal rydde op i sit skab, og han synes jeg skal blande mig uden om. Det ene ord tager det andet. Samtalen, argumenterne og de følelsesmæssige reaktioner var altid de samme. Nogle gange kom vi hurtig videre, andre gange tog det sin tid, inden vi blev gode venner igen. 

Hvorfor skændes om ligegyldige ting?

Set udefra. Kan vi godt blive enige om at det var et latterligt skænderi. Hvorfor ikke bare lade manden beholde sine skjorter. Hvorfor overhovedet spilde krudt på noget så ligegyldigt?

                  Mønsteret i et usundt skænderi er styret af vores utrygge tilknytningsstile

En dag, hvor skænderiet var på sit højeste, gik det op for mig, hvad skænderiet i virkeligheden handlede om. 

Vis du elsker mig!
I en blanding af vrede og fortvivlelse, sagde jeg; ’Du vil hellere smide mig ud, end dine gamle skjorter.
 I samme øjeblik blev jeg overvældet af sorg og tårerne fik frit løb. Pludselig forstod jeg, hvad jeg i virkeligheden kæmpede for.

Når vi skændes er der ikke to fornuftige voksne tilstede
men to sårende børn
Bevis du elsker mig

Jeg kæmpede (ubevidst) for at få min mand til at opgive skjorterne (for min skyld). Hvis missionen lykkedes ville jeg føle mig elsket (troede jeg ubevidst). Men, missionen mislykkedes og det udløste min vrede.  Hans  afvisning aktiverede gamle følelser af svigt. Følelser som ikke handlede om skjorter, men som trak tråde tilbage til barndommen og til min skilsmisse.

Skænderier handler i virkeligheden sjældent om at få ret
men mere om længslen efter at få følelsesmæssige behov stillet som:
Anerkendelse, nærvær, interesse, imødekommenhed, tryghed, kærlighed   

Måske tænker du … 
Ham din mand, han er da noget af en egoist! Hvorfor smed han ikke bare de ligegyldige skjorter ud? Hvorfor holde fast i nogle gamle skjorter, som han højst sandsynligt slet ikke bruger? 

Svaret er, fordi han – ligesom jeg, var fanget i sit eget utrygge tilknytningsmønster!
 
Sådan stoppede skænderiet

Da jeg sagde ’Du vil hellere smide mig ud, end dine gamle skjorter’ var min mands svar. ’Okay, skat jeg skal nok smide skjorterne ud…er du så glad?’.

Nej, jeg var absolut ikke glad.

Hvad skete der så?
I stedet indså jeg noget vigtigt om mig selv. Uanset hvor mange skjorter min mand smed ud. Uanset hvor meget han dansede efter min pibe, ville jeg aldrig blive helt glad eller helt tilfreds. Det var virkelig en trist og pinefuld indrømmelse, men samtidig også en stor lettelse og en dybt helende oplevelse.
 
Tikkende bomber

Der er skænderier, som bare er skænderier. Det er helt normalt. To mennesker kan ikke være enige om alting – hele tiden. Og så er der de farlige og ødelæggende skænderier, hvor man ikke finder frem en fælles løsning til begge parters tilfredshed.

Uløste konflikter er som tikkende bomber. Ikke før bomben bliver demonteret stopper krigen

Hvad skændes du om? 

Til sidst og ikke mindst: Hvis du selv er i et parforhold og oplever opslidende skænderier med det samme mønster, bør du hejse det røde flag. Hvis I ikke gør noget seriøst ved problemet er der stor risiko for at miste både respekten og kærligheden til hinanden. I værste fald ender I med at gå fra hinanden.

Er du single, vil jeg råde dig til at kigge på dine tidligere forhold. Hvad skændtes I om? Hvem startede skænderiet. Hvordan reagerede du? Hvad var dit mønster? Er der en rød tråd? Og selvom du har besluttet din næste kæreste skal være den sidste… så flytter problemet desværre med, hvis du ikke får helet dine utrygge tilknytningsmønstre.

Vejen frem…
 
Ræk ud efter hjælp, enten individuelt eller som par. Når man først er fanget i et negativt mønster, er det meget svært at komme ud af det!
Hvad med skjorterne?
Hænger de stadigvæk i skabet? Ja, det gør de! Og ved du, hvad! Det generer mig ikke mere. Og jeg har ikke  ikke længere behov, for at blande mig i, hvordan hans garderobeskab ser ud. 

Hvad vil du med dit liv? Hvad ønsker du at skabe? Et bedre parforhold? En drømmekæreste. Lønforhøjelse? En ny bolig? Et bedre forhold til dine foræld

Hvad skal du slippe, for at gøre dine drømme til virkelighed? Hvad mon forhindrer dig i at rydde op i dit skab/liv?

Er du i tvivl eller kan du ikke se, hvordan dit tilknytningsmønster spænder ben for dine drømme og mål – vil jeg elske at hjælpe dig på rette vej.

Kærlig hilsen
Lene Bojer