Blog post

Hvad er et sundt parforhold?

Måske kan du genkende set upp’et! Du forelsker dig vildt og inderligt. Kæresten er åh så sød og åh så fantastisk. Gør det rigtige, siger det rigtige, ser rigtig ud og er super charmerende. Livet kan ikke blive bedre.

Men…pludselig en dag synes du, at kæresten har forandret sig.

I virkeligheden er der ikke sket nogen forandring. Kæresten er den samme, som han hele tiden har været. Det er dig, som har ændret dit syn på ham. Det som før var tiltrækkende ved ham er nu blevet møg irriterende.

Din irritation handler om dig selv

Kæresten griner stadigvæk af de samme jokes. Han afbryder dig, som han hele tiden har gjort. Hans frisure er også den samme…men hvad er så årsagen til, at fascinationen er dalet?

Bevidsthed er første skridt mod forandring

Hemmeligheden bag et sundt parforhold handler ikke om, at finde den helt ‘rigtige’ kæreste. Den  handler blandt andet om selv, at være en god én af slagsen. Og det kræver at du bliver bevidst om egen adfærd og bidrag til at forholdet holder.

Det utrygt tilknyttede parforhold

Mange par taler aldrig rent ud af posen om forventninger til hinanden, livet og kærligheden. I stedet lader de skæbnen og tilfældigheder styre deres liv. De lever i et såkaldt ubevidst parforhold – det gør langt de fleste.

Det trygt tilknyttede parforhold

I det trygge og sunde parforhold kender I hinandens værdier. I har erkendt jeres forskelligheder og ikke mindst accepteret dem. I det trygge parforhold har I fælles og individuelle mål og ved hvordan I vil nå dem. I det trygge forhold tager I begge 100% ansvar og ønsker at udvikle jer sammen. I det trygge parforhold er I ikke afhængige af hinanden, men to selvstændige voksne, som ønsker at være sammen – fordi I ikke kan lade være.

7  kendetegn på et utryg tilknyttet parforhold

 1. I har en skjult agenda – nemlig behovet for at få helet barndommens svigt
 2. I har et urealistisk billede af partneren og projicerer egne negative personlighedstræk over på den anden  = han eller hun er forkert  = jeg er rigti
 3. I har en barnlig forestilling om, at partneren på det følelsesmæssige plan skal give jer det I ikke fik i barndommen.
 4. I tager for givet at partnerens fornemmeste opgave er at opfylde modpartens behov
 5. I reagerer instinktivt – uden at tænke jer om, siger I fx. sårende og nedsættende ting
 6. I er faldet for egenskaber i hinanden, som I ikke selv har udviklet. Det giver dig/jer en falsk følelse af at være hel.
 7. I har magtkampe og drama mellem jer. I plager/tvinger og manipulerer for at få jeres behov opfyldt.

7 kendetegn på et trygt tilknyttet parforhold

 1. I giver udtryk for jeres behov og grænser på en respektfuld måde
 2. I ser partneren, som den person han/hun virkelig er
 3. I ved instinktivt: Hvis I vil forstå hinanden må I kommunikere klart, tydeligt og kærligt
 4. Jeres opførsel er konstruktiv frem for destruktiv
 5. I tager ejerskab for jeres mindre flatterende sider af personligheden
  – Når I tager ansvar for egne mørke sider, bliver tilbøjeligheden mindre til at projicere de negative sider over på  partneren – og det vil skabe færre konflikter.
 6. I opfylder jeres grundlæggende behov selv. I er bevidste om at det er et individuelt ansvar, hvor godt jeres parforholdet skal være.
 7. I har et naturligt behov for at være kærlige og hele.

Tag ikke hinanden for givet

Vi ved godt at forelskelse ikke varer evigt. Når hverdagen indfinder sig handler, det derfor om ikke at blive doven. Stagnation i et parforhold er et advarselstegn om at forholdet er i fare. Det kræver en livslang indsats, at bevare gnisten og kærligheden til hinanden. Til gengæld er det, det hele værd – når man har en bedste ven ved sin side. En at holde om og én at dele alle sine  glæder og sorger med .

Kærlighed mellem to mennekser er et privilegium – ikke en selvfølge. Parforholdet og kærligheden skal ligesom den smukkeste plante vandes og gødes, ellers vil den stille og roligt dø.

Læs mere om alene i parterapi her.

Kærligst
Lene