Hvad er et sundt parforhold?


Hvad er et sundt parforhold?

Måske kan du genkende set upp’et! Du forelsker dig vildt og inderligt. Kæresten er åh så sød og åh så fantastisk. Gør det rigtige, siger det rigtige, ser rigtig ud og er super charmerende. Livet kan ikke blive bedre.

Men…pludselig en dag synes du, at kæresten har forandret sig.

I virkeligheden er der ikke sket nogen forandring. Kæresten er den samme, som han hele tiden har været. Det er dig, som har ændret dit syn på ham. Det som før var tiltrækkende ved ham er nu blevet møg irriterende.

Din irritation handler egentlig om dig selv

Kæresten griner stadigvæk af de samme jokes. Han afbryder dig, som han hele tiden har gjort. Hans frisure er også den samme…men hvad er så årsagen til, at fascinationen er dalet?

Bevidsthed er første skridt mod forandring

Hemmeligheden bag et sundt parforhold handler ikke om, at finde den helt ‘rigtige’ kæreste. Den  handler blandt andet om selv, at være en god én af slagsen. Og det kræver at du bliver bevidst om din egen adfærd og dit bidrag til at forholdet holder.

Det ubevidste parforhold

Mange par taler aldrig rent ud af posen om forventninger til hinanden, livet og kærligheden. I stedet lader de skæbnen og tilfældigheder styre deres liv. De lever i et såkaldt ubevidst parforhold – det gør langt de fleste, desværre.

Det bevidste parforhold

I det bevidste og sunde parforhold kender man hinandens værdier. Man har erkendt sine forskelligheder og ikke mindst accepteret dem. I det bevidste parforhold har man fælles og individuelle mål og ved hvordan man vil nå dem. I det bevidste forhold tager begge 100% ansvar og ønsker, at udvikle sig sammen. I det bevidste parforhold er man ikke afhængig af hinanden, men to selvstændige mennesker, som ønsker at være sammen – fordi man ikke kan lade være.

7  kendetegn på det ubevidste parforhold

 1. I det ubevidste parforhold er der ofte en skjult agenda – nemlig behovet for at få helet barndommens svigt
 2. I det ubevidste parforhold har man et urealistisk billede af sin partner og projicerer sine egne negative personlighedstræk over på den anden  = han eller hun er forkert  – jeg er rigtig
 3. I det ubevidste parforhold klynger man sig til en barnlig forestilling om, at partneren kan gætte ens behov.
 4. I det ubevidste forhold tager man for givet, at partnerens fornemmeste opgave er at opfylde sine behov
 5. I det ubevidste forhold reagerer man instinktivt – uden at tænke sig om
 6. I det ubevidst parforhold er man faldet for egenskaber i partneren, som man ikke selv har udviklet. Det giver en falsk følelse af at være et helt menneske.
 7. I det ubevidste parforhold opgiver man magtkampene og holder op med, at plage/tvinge sine behov igennem. Derfor vil få partneren  helt af sig selv blive mere givende og kærlig

7 kendetegn på det bevidste parforhold

 1. I det bevidste parforhold giver man udtryk for sine behov og grænser på en respektfuld måde
 2. I det bevidste parforhold ser man partneren, som den person han/hun virkelig er
 3. I det bevidste forhold erkender man: Hvis man vil forstå hinanden må man kommunikere klart, tydeligt og kærligt
 4. I det bevidste parforhold er Jeres opførsel konstruktiv frem for destruktiv
 5. I det bevidste parforhold tager man ejerskab for sine mindre flatterende sider af personligheden
  – Når man tager ansvar for sine egne mørke sider, bliver tilbøjeligheden mindre til at projicere de negative sider over på  partneren – og det vil skabe færre konflikter.
 6. I det bevidste parforhold lærer man, at opfylde sine grundlæggende behov selv. Man lærer og forstår at det er ens eget ansvar, hvor godt parforholdet skal være.
 7. I det bevidste parforhold har man et naturligt behovet for at være kærlig og hel.

Tag ikke hinanden for givet

Vi ved godt at forelskelse ikke varer evigt. Når hverdagen indfinder sig handler, det derfor om ikke at blive doven. Stagnation i et parforhold er et advarselstegn om at forholdet er i fare. Det kræver en livslang indsats, at bevare gnisten og kærligheden til hinanden. Til gengæld er det, det hele værd – når man har en bedste ven ved sin side. En at holde om og én at dele alle sine  glæder og sorger med .

Kærlighed mellem to mennekser er et privilegium – ikke en selvfølge. Parforholdet og kærligheden skal ligesom den smukkeste plante vandes og gødes, ellers vil den stille og roligt dø.

Læs mere om alene i parterapi her.

Kærligst
Lene

Læs andre atikler

Alle artikler

Leave a Comment