Kærlighedsbloggen

Couple having fun.Man giving piggyback ride to woman in the city.

Forelskelsens dynamik

Skrevet af: Lene Bojer

Psykoterapeut & kærlighedsmentor

Candyflos og søde ord

Du kender det sikker godt, du er forelsket og alt er bare fantastisk. Livet føles som en leg, du kan klare det hele, er fuld af energi, og intet kan ødelægge dit gode humør. Det er som om at du ser verden i et lyserødt lys, en verden af candyfloss og evig lykke. Din kæreste og du kan ikke holde fingrene fra hinanden, I kysser, nusser, pludrer, griner. Det føles som I altid har kendt hinanden, og I lover at det er jer to for evigt.

Et forelsket pars opførsel minder om en mor, der pusler om sit barn. Hun giver barnet sin fulde opmærksomhed, nærvær, nusser, kysser, krammer og overøser det med kærlighed. Barnet føler sig trygt, tilfreds og elsket. Men ikke engang den mest opmærksomme kærlige forælder kan opfylde alle de skiftende behov, et barn har. Så det siger sig selv – at det kan en kæreste selvfølgelig heller ikke.

Forelskelsen damper af

Du kender sikkert også resten af historien. Forelskelsen damper af, og pludselig en dag er kæresten ikke så perfekt mere. Det du faldt for, irriterer dig – det er som om hans adfærd minder dig om nogen du kender…om din far eller mor!

Krigen sættes ind

Din før så søde, kærlige og hensynsfulde opførsel ændrer sig til – irritation, brok og kritik! Din kæreste trækker sig væk, føler sig afvist og ulykkelig. Uden din viden har en af barndommens knubs vist sig i form af kritik, sårethed eller vrede i nutiden.

Din hjerne har et ubevidst billede af den perfekte kæreste – Et imago

Er du forelsket? Forelskelse kan føles som at gå på en lyserød sky.Meget ofte når forelskelsen rammer os, falder vi for vores modsatte menneskelige egenskaber. Den stille og eftertænksomme falder for den udadvendte og impulsive. Den kreative og følsomme falder for partneren med styr på tingene og kontrol over følelserne osv.

Vi føler os mere hele når partneren komplementerer vores egen personlighed

Vi føler os mere hele, når vores udkårne har de egenskaber, vi selv mangler eller har lært at undertrykke. Problemet er bare, at den gode følelse ofte kun varer indtil forelskelsen er ovre. Derfra begynder den interne krig om at lave hinanden om.

Nissen flytter med

Den dårlige nyhed er, at dette mønster ofte vil fortsætte, også selvom du finder en ny partner, for ”nissen” flytter med. Den gode nyhed er – at du kan hele de mønstre, som spænder ben for at udvikle et sundt og kærligt parforhold.

Få hjælp til at få en kæreste med mit coaching-forløb