Derfor har jeg fyret min indre kritiker


Derfor har jeg fyret min indre kritiker

Måske kender du ligesom jeg til, at have en indre kritisk stemme, som fortæller dig at du er: for dum, tyk, grim, osv. osv..

Forklaring følger.

Sagen er den, at jeg er havnet i en blindgyde. Kan ikke komme videre eller finde ud af at vælge en ny vej. Jeg sidder godt og grundigt fast.

Stemmen i mit hoved kværner 24/7. Den siger ’Tag dig nu sammen Lene! Hvor svært kan det være! Hvad er dit problem?’

Mellem os to, så skammer jeg mig!

For jeg om nogen BURDE vide bedre. Jeg Burde være klogere. Jeg Burde ikke tvivle på mig selv. Det er jo vildt pinligt når terapeuten ikke har styr på sit liv.

Kan du høre, hvor hård jeg er ved mig selv? Ofte er vi nemlig vores egen værste kritiker. Måske tænker du, ’Hvorfor bruger du ikke dine egne healende metoder? Du taler jo altid om at selvkærlighed forløser vores traumer. Hvorfor tager du ikke din egen medicin?

Rigtig god pointe! Og svaret er ENKELT.

Fordi min hjerne er bange. Min krop er bange. Mit hjerte er bange. Mit indre barn er bange.

Bange for hvad, tænker du? Det ved jeg ikke. Ved kun at der er ’noget’ som bremser mig.

Min indre kritiker er en bange lille pige

Imens jeg skriver denne tekst, kommer jeg i kontakt med triste følelser. Pludselig ser jeg mig selv som 7-8 årig. Jeg ser og mærker Lille Lenes utryghed når hendes mor ikke er i nærheden (ambivalent tilknytning) Hun har ondt i maven, når hun skal i skole. Hun har ondt i maven, når hun skal sove.

Her kan du læse om de fire utrygge tilknytningsmønstre 

Det vælter frem med minder fra skoletiden. Tårerne løber ned af mine kinder. Mit hjerte åbner sig for ’den lille usikre pige’ som (åbenbart) stadig er en del af mig. Jeg rækker hånden frem og siger blidt til hende ’Kom her min skat, jeg passer på dig’, jeg holder dig og jeg forlader dig aldrig’. Lille Lene tager min hånd. Hun vil op til mig. Jeg løfter hende op. Krammer og kysser hende og visker blidt i hendes øre ’jeg elsker dig skat’.

Det giver et lille ryk i min krop og dernæst kommer der et spontant og forløsende åndedrag. I et par minutter sidder jeg stille og mærker varmen, roen og lettelsen strømme gennem min krop. Jeg smiler for mig selv, og bemærker at den kritiske stemme er blevet helt stille.

Tilbage til begyndelsen

Måske tænker du…’Hvad går din krise ud på?’ Jo nu skal du høre. Min indre kritiker synes, at jeg er dårlig til at skrive. Hun forlanger, at jeg skriver en LANG ph.d afhandling, hver gang jeg sender et nyhedsbrev ud. Hun er umulig at gøre tilfreds. Hun mener også at jeg ’burde’ være klogere. Hun forlanger det umulige, og derfor er jeg STUCK.

Men det skal stoppe nu!

Jeg har fået nok. Nu har jeg taget skeen i den anden hånd. Min indre kritiker er fyret. Til gengæld har jeg givet hende et andet job. Hun er blevet ansat i afdelingen for struktur og administration – og der ved jeg at hun vil støtte mig på en mere nærende og konstruktiv måde.

Hvis din indre kritiker også er hård ved dig, så hjælper jeg dig gerne med at få den til at være stille.

Du kan læse meget mere om tilknytning og kærlighed på min hjemmeside 

Husk. Du skaber dit eget liv og du bestemmer selv, hvor godt det skal være.
Kærligst

Læs andre atikler

Alle artikler

Leave a Comment